Znakomity trunek jakim jest wino, znany jest od dawna. Już 5000 lat p. n. e. winną latorośl uprawiano w Azji Mniejszej i w basenie Morze Śródziemnego. Wino dzięki Fenicjanom pojawiło się w Grecji, a następnie zostało rozpowszechnione w innych krajach europejskich. Dzisiaj jest to trunek uważany za jeden z najwykwintniejszych, podawany w eleganckich restauracjach do wyszukanych dań. Mimo, iż kolebkę wina stanowią odległe kraje Azji Mniejszej, dzisiaj za najlepsze wina na świecie uznaje się te, pochodzące z Europy.
Degustatorzy rozsmakowują się na pewno w winach rodem z Hiszpanii. Najsłynniejszym trunkiem w tym kraju jest bez wątpienia Rioja. Wino tego rodzaju dojrzewa w drewnianych, masywnych beczkach. Swoja popularność zawdzięcza na pewno szczepowi Tempranillo – dzięki niemu właśnie zyskuje wyszukany i niezastąpiony smak – łagodna kwasowość połączona z przyjemnym aromatem sprawia, że wielu Europejczyków bardzo chętnie sięga właśnie po to wino.
Położone całkiem niedaleko Polski Węgry również mają swoje wino, które jest sławne na całym świecie. Mowa oczywiście o Tokaju, przeżywającym prawdziwy renesans. Po czasach masowej produkcji niezbyt dobrej jakości trunku, nadeszły lata tworzenia najlepszej klasy wina, które może teraz konkurować ze światowymi markami. Obecny Tokaj dojrzewa w drewnianych baryłkach i kadziach nierdzewnych, swój niezwykły smak zawdzięcza klimatowi kontynentalnemu i ciepłym jesieniom – dzięki długiemu okresowi dojrzewania owoców na krzewach, uzyskuje swój niepowtarzalny smak. Koneserzy wybierają ten rodzaj wina, głównie z tego powodu, że przez bardzo długi okres czasu– aż do 25 lat, utrzymuje ono swój bukiet aromatyczny.
Zadziwia wprost popularność win chorwackich, które jeszcze do niedawna były raczej lokalnym trunkiem, niż światową marką promującą swój kraj. Najsłynniejsze na cały świat chorwackie wina pochodzą z winnicy Borisa Drenška. Sekret ich niezwykłego, słodkawego smaku leży w położeniu latorośli, które oprócz tego, że rosną na dużych wysokościach, to jeszcze w miejscach niezwykle nasłonecznionych.
Bordeaux jest chyba największym regionem winiarskim na świecie, wina produkowane w tym miejscu są dla wielu bezkonkurencyjne. W tym momencie produkcja tego francuskiego trunku osiągnęła niewyobrażalną skalę i stanowi bardzo ważną gałąź gospodarki regionalnej. Również i w tym przypadku o sukcesie tego słynnego na cały świat trunku zdecydowały wprost idealne warunki klimatyczne – odpowiednia gleba, stałe temperatury, nasłonecznienie, wszystko to ma korzystny wpływ na rosnące na tym terenie krzewy. Bordeaux słynie głównie z produkcji wytrawnego wina czerwonego, ale produkuje się tu także wielu rodzajów białych i słodkich. Wina z tego obszaru zyskały sobie swego czasu miano najlepszych na świecie, jednak ostatnio taki tytuł przypada trunkom pochodzącym z innego rejonu Europy.
Mowa o winach włoskich, jedynych i niepowtarzalnych w swojej klasie. Włoskie wino Brunello di Montalcino Riserva 2004 z Castello Romitorio zdecydowanie zostało uznane za najlepsze na świecie. Marka ta pochodzi rzecz jasna z Toskani –regionu znanego z produkcji szlachetnego trunku. Wino to produkuje się ze szczepu Sangiovese – nazwa ta oznacza „krew Jowisza”. Posiada soczystą barwę i mocny, aromatyczny bukiet. Uważa się również, że ta odmiana włoskiego wina znakomicie wpływa na długowieczność.
Trunek ten powinien długo leżakować, aby mógł wydobyć z siebie znakomity smak i aromat. Wino to jest niezwykle harmonijne i zapewne z tego powodu zostało docenione przez znawców.
Zarówno kiedyś, jak i dziś wino było nie tylko ważnym elementem codziennej diety, ale również synonimem wyszukanego smaku i elegancji. Trunek ten był serwowany na największych dworach królewskich, a dzisiaj już każdy z nas może sobie pozwolić na tą odrobinę luksusu.