• Strona główna
  • Misja
  • Sukcesy
  • konsultacja Online
  • AMBASADORKI FBI

Medyczne Fakty Badania Informacje

Face and Body Institute

  • Medycyna estetyczna
  • Wizaż
  • Kosmetyka
  • Manicure&Pedicure
  • Trychologia
  • Zdrowe żywienie
  • Lifestyle

Słodko-zdrowe grzeszki

14 grudnia 2017 By zenbox Zostaw komentarz

 

Jesień, czas kiedy dopada nas nostalgia, dłuższe wieczory i… głód na słodkości. Jak sobie z tym poradzić? Najlepiej sięgając po sprawdzone przepisy, które są smaczne, słodkie i zdrowe. Czy tak się da? Tak – zdecydowanie. Poniżej kilka przepisów, które mogą Was zainspirować.

 

 

(NIE)SERNIK POMARAŃCZOWY (blacha o średnicy 26 cm i wysokości 6,5 cm, 8 kawałków)

CZEGO POTRZEBUJESZ DO WYKONANIA?

Spód:

  • 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być także pszenna pełnoziarnista)
  • 30g drobnego cukru
  • 60g masła lub oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko (białko zostaw do części (nie)serowej
  • 20g kakao (ok. 4 łyżeczki)

Część́ (nie)serowa:

  • 800g jogurtu greckiego (czyli, 2 duże kubki, ma mieć ok. 10% tłuszczu, wersje 2 lub 0% odpadają, najlepiej by konsystencja jogurtu była gęsta, np. użyłyśmy firmy Bakoma)
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g drobnego cukru
  • skórka z 1 dużej pomarańczy + ok. 2-3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 białko
  • 5 całych jajek

JAK TO WYKONAĆ?

SPÓD:

  1. Przesiej mąkę, połącz z cukrem, żółtkiem, solą, kakao i pokrojonym zimnym masłem, wymieszaj.
  2. Ciasto ugniataj chwilę, uformuj kulkę i włóż do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na czas przygotowania części serowej.

CZEŚĆ (NIE)SEROWA:

  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Białka (5 z całych jajek i jedno, które pozostało z przygotowania spodu) ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę.
  3. W oddwielnym naczyniu zmiksuj żółta z cukrem, po czym dodaj jogurty, starą skórkę z sokiem i mąkę ziemniaczaną, zmiksuj.
  4. Połącz powstają masę z ubitymi białkami – delikatnie mieszając.

CAŁE CIASTO:

  1. Włącz piekarnik na 200 st. C z termoobiegiem.
  2. Ciasto na spód wyjmij z lodówki/ zamrażarki. Na stolnicy rozłóż arkusz papieru śniadaniowego i rozwałkuj kulkę̨ – ciasto będzie się kruszyło na kawałki. Kawałkami tymi wyłóż spód tortownicy (wyłożonej wcześniej papierem śniadaniowym) i dociskaj je do powierzchni oraz połącz, tak by wyłożyć cały spód.
  3. Tortownice włóż do piekarnika na 15 minut, po czym wyjmij.
  4. Piekarnik otwórz i zmniejsz temperaturę na 170 st. C i włóż do niego naczynie (żaroodporne) z ciepłą wodą (niecałą szklanka) – zapobiegnie to przypalaniu się masy.
  5. Masę sernikową wylej na podpieczony spód i włóż do nagrzanego piekarnika z naczyniem.
  6. Piecz ok. 60 minut, pod koniec sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto się dopiekło. Studź potem w półotwartym piekarniku jeszcze przez godzinę.

GENIALNE KRUCHE CIASTECZKA – SZOK! BEZGLUTENOWE (około 25 sztuk)

CZEGO POTRZEBUJESZ DO WYKONANIA?

  • 170g mąki gryczanej
  • 130g mąki owsianej
  • 100g zmielonych migdałów (1 opakowanie)
  • 150g masła
  • 3 łyżki miodu (nie płaskie!)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

JAK TO WYKONAĆ?

  1. Połącz mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i zmielone migdały, wymieszaj.
  2. W garnuszku rozpuść masło, dodaj miód, wymieszaj.
  3. Składniki mokre dodaj do suchych, dodaj chlust gorącej wody, wymieszaj. Ciasto ma się łatwo formować w kulki z 2 łyżeczek ciasta, spłaszczaj ej i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz 15-17 minut w temperaturze 170stopni C.

DAKTYLOWE PRALINKI (ok. 26 sztuk)

CZEGO POTRZEBUJESZ DO WYKONANIA?

  • 
200 g suszonych daktyli bez pestek 
gorąca woda – w zależności od stopnia wysuszenia daktyli
  • 
150 g zmiksowanych orzechów/ pestek np. pestek dyni + orzechów włoskich/ migdałów (pół na pół)
  • 50 g kakao
  • 
70 g płatków jęczmiennych/ owsianych
  • 100 g suszonej żurawiny (można użyć także rodzynek)
  • 70 g oleju kokosowego
  • 
szczypta soli
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

 

JAK TO WYKONAĆ?

  1. Daktyle i żurawinę zmiksuj z wodą na gładką masę. Dodaj ok. 2 łyżki gorącej wody. Jeżeli daktyle są suche, zalej je wcześniej gorącą wodą (ok. 1 godzinę).
  2. Następnie dodaj płatki, kakao, sól, zmiksowane na pył orzechy/ pestki oraz olej kokosowy (jeżeli jest twardy – roztop go w rondelku, po czym dodaj do reszty składników). Wszytko dokładnie połącz.
  3. Nabieraj masę łyżeczką i formuj kulki – będą się łatwiej formować, gdy każdorazowo zwilżysz dłonie wodą.
  4. Uformowaną kulkę obtaczaj w wiórkach kokosowych (można tez użyć kakao).
  5. Kulki wykładaj na blachę wyłożoną papierem śniadaniowym, po czym wstaw do lodówki na kilka godziny (minimum 3-4) lub na pół godziny do zamrażarki. Kulki przechowuj w lodówce.

 

Anna Jasińska – dietetyk kliniczny

W kategorii:!glowna, Lifestyle, Zdrowe żywienie

← Kwasowe LOVE – pHFormuła Wyjechać na Goa, by nareszcie wrócić do Domu →

Ostatnie wpisy

  • Jak się pozbyć rozstępów?
  • 11 produktów spożywczych dla skóry
  • Wyjechać na Goa, by nareszcie wrócić do Domu
  • Słodko-zdrowe grzeszki
  • Kwasowe LOVE – pHFormuła

Archiwa

Umów się na bezpłatną konsultację!

Bezpłatna konsultacja

Metamorfozy Ambasadorek FBI

Metamorfozy Ambasadorek FBI

Social:

  • Facebook
  • Instagram

Polecane zabiegi Face and Body:

Depilacja laserowa w Krakowie: http://medyczne-fbi.pl/depilacja-laserowa-krakow/

· Smartbrand.pl ·