Jesień, czas kiedy dopada nas nostalgia, dłuższe wieczory i… głód na słodkości. Jak sobie z tym poradzić? Najlepiej sięgając po sprawdzone przepisy, które są smaczne, słodkie i zdrowe. Czy tak się da? Tak – zdecydowanie. Poniżej kilka przepisów, które mogą Was zainspirować.
(NIE)SERNIK POMARAŃCZOWY (blacha o średnicy 26 cm i wysokości 6,5 cm, 8 kawałków)
CZEGO POTRZEBUJESZ DO WYKONANIA?
Spód:
- 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być także pszenna pełnoziarnista)
- 30g drobnego cukru
- 60g masła lub oleju kokosowego
- szczypta soli
- 1 żółtko (białko zostaw do części (nie)serowej
- 20g kakao (ok. 4 łyżeczki)
Część́ (nie)serowa:
- 800g jogurtu greckiego (czyli, 2 duże kubki, ma mieć ok. 10% tłuszczu, wersje 2 lub 0% odpadają, najlepiej by konsystencja jogurtu była gęsta, np. użyłyśmy firmy Bakoma)
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 60 g drobnego cukru
- skórka z 1 dużej pomarańczy + ok. 2-3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 białko
- 5 całych jajek
JAK TO WYKONAĆ?
SPÓD:
- Przesiej mąkę, połącz z cukrem, żółtkiem, solą, kakao i pokrojonym zimnym masłem, wymieszaj.
- Ciasto ugniataj chwilę, uformuj kulkę i włóż do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na czas przygotowania części serowej.
CZEŚĆ (NIE)SEROWA:
- Żółtka oddziel od białek.
- Białka (5 z całych jajek i jedno, które pozostało z przygotowania spodu) ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę.
- W oddwielnym naczyniu zmiksuj żółta z cukrem, po czym dodaj jogurty, starą skórkę z sokiem i mąkę ziemniaczaną, zmiksuj.
- Połącz powstają masę z ubitymi białkami – delikatnie mieszając.
CAŁE CIASTO:
- Włącz piekarnik na 200 st. C z termoobiegiem.
- Ciasto na spód wyjmij z lodówki/ zamrażarki. Na stolnicy rozłóż arkusz papieru śniadaniowego i rozwałkuj kulkę̨ – ciasto będzie się kruszyło na kawałki. Kawałkami tymi wyłóż spód tortownicy (wyłożonej wcześniej papierem śniadaniowym) i dociskaj je do powierzchni oraz połącz, tak by wyłożyć cały spód.
- Tortownice włóż do piekarnika na 15 minut, po czym wyjmij.
- Piekarnik otwórz i zmniejsz temperaturę na 170 st. C i włóż do niego naczynie (żaroodporne) z ciepłą wodą (niecałą szklanka) – zapobiegnie to przypalaniu się masy.
- Masę sernikową wylej na podpieczony spód i włóż do nagrzanego piekarnika z naczyniem.
- Piecz ok. 60 minut, pod koniec sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto się dopiekło. Studź potem w półotwartym piekarniku jeszcze przez godzinę.
GENIALNE KRUCHE CIASTECZKA – SZOK! BEZGLUTENOWE (około 25 sztuk)
CZEGO POTRZEBUJESZ DO WYKONANIA?
- 170g mąki gryczanej
- 130g mąki owsianej
- 100g zmielonych migdałów (1 opakowanie)
- 150g masła
- 3 łyżki miodu (nie płaskie!)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
JAK TO WYKONAĆ?
- Połącz mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i zmielone migdały, wymieszaj.
- W garnuszku rozpuść masło, dodaj miód, wymieszaj.
- Składniki mokre dodaj do suchych, dodaj chlust gorącej wody, wymieszaj. Ciasto ma się łatwo formować w kulki z 2 łyżeczek ciasta, spłaszczaj ej i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 15-17 minut w temperaturze 170stopni C.
DAKTYLOWE PRALINKI (ok. 26 sztuk)
CZEGO POTRZEBUJESZ DO WYKONANIA?
- 200 g suszonych daktyli bez pestek gorąca woda – w zależności od stopnia wysuszenia daktyli
- 150 g zmiksowanych orzechów/ pestek np. pestek dyni + orzechów włoskich/ migdałów (pół na pół)
- 50 g kakao
- 70 g płatków jęczmiennych/ owsianych
- 100 g suszonej żurawiny (można użyć także rodzynek)
- 70 g oleju kokosowego
- szczypta soli
- wiórki kokosowe do obtoczenia
JAK TO WYKONAĆ?
- Daktyle i żurawinę zmiksuj z wodą na gładką masę. Dodaj ok. 2 łyżki gorącej wody. Jeżeli daktyle są suche, zalej je wcześniej gorącą wodą (ok. 1 godzinę).
- Następnie dodaj płatki, kakao, sól, zmiksowane na pył orzechy/ pestki oraz olej kokosowy (jeżeli jest twardy – roztop go w rondelku, po czym dodaj do reszty składników). Wszytko dokładnie połącz.
- Nabieraj masę łyżeczką i formuj kulki – będą się łatwiej formować, gdy każdorazowo zwilżysz dłonie wodą.
- Uformowaną kulkę obtaczaj w wiórkach kokosowych (można tez użyć kakao).
- Kulki wykładaj na blachę wyłożoną papierem śniadaniowym, po czym wstaw do lodówki na kilka godziny (minimum 3-4) lub na pół godziny do zamrażarki. Kulki przechowuj w lodówce.
Anna Jasińska – dietetyk kliniczny